Zakoni, uredbe, propisi, misljenja, aktaZakon | Zakoni Srbije, zakoni u pripremi, nacrti zakona, zakoni na engleskom jezikuZakon | Zakoni Srbije, zakoni u pripremi, nacrti zakona, zakoni na engleskom jeziku
Aktuelne
VESTI
Dnevno
ažurni zakoni
Registar
zakona i propisa
Odabrani
zakoni
Mišljenja
ministarstava

 

 

 

U PENZIJU, u 2011. godini - MOŽE - AKO

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

IMATE - 53 godine života (žene), odnosno 53 godine i 4 meseca (muškarci)  i 35 (žene), odnosno  40 (muškarci) godina radnog staža.

Sve ovo i još mnogo više, možete naći u  Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/03, 64/04, 84/04, 85/05, 101/05, 63/06, 5/09 i 107/09) sa NAJNOVIJIM, ZNAČAJNIM IZMENAMA I DOPUNAMA, objavljenim u "Sl. glasniku RS", br. 101/2010 od 29. decembra 2010. godine (u daljem tekstu: Zakon).

 

Zakon o izmenama i dopunama Zakona ("Sl. glasnik RS", br.  101/2010, u daljem tekstu: Zakon o izmenama 101/2010) – STUPIO je NA SNAGU narednog dana, a POČEO je da se PRIMENJUJE – od 1. januara 2011. godine (osim nekih odredbi, koje se odnose na profesionalna vojna lica, koje se primenjuju počev od 1. januara 2012. godine).

Zakonom o izmenama 101/2010 - propisane su značajne izmene Zakona, od kojih na ovom mestu izdvajamo samo neke.

 

Pre svega, izmenom člana 13. PRECIZIRANO je određenje – OSIGURANIKA POLJOPRIVREDNIKA – sa detaljnijim i jasnijim definisanjem poljoprivrednog domaćinstva, nosioca i članova.

 

U tom kontekstu - Osiguranici poljoprivrednici su - lica koja se bave poljoprivrednom delatnošću kao nosioci poljoprivrednog domaćinstva, članovi poljoprivrednog domaćinstva, nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili članovi mešovitog domaćinstva, ako nisu korisnici penzije ili nisu na školovanju.

- Poljoprivrednim domaćinstvom, porodičnim poljoprivrednim gazdinstvom, odnosno mešovitim domaćinstvom, u smislu ovog zakona, smatra se - zajednica života, privređivanja i trošenja prihoda, bez obzira na srodstvo između njegovih članova, na poljoprivrednom domaćinstvu, odnosno gazdinstvu sa najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno sa manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, drugog zemljišta ili građevinske celine na kojem se obavlja stočarska, povrtarska ili vinogradarska proizvodnja, uzgoj ribe, gajenje pečuraka, puževa, pčela i drugi uzgoj ili gajenje.

- Nosilac poljoprivrednog domaćinstva, odnosno porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, u smislu ovog zakona, je - lice koje je obveznik poreza na imovinu po osnovu poljoprivrednog zemljišta ili poreza na prihod od poljoprivrede i šumarstva, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na imovinu i porez na dohodak građana.

- Član poljoprivrednog domaćinstva, porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno mešovitog domaćinstva, u smislu ovog zakona, je lice koje živi i radi na poljoprivrednom domaćinstvu, porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu, odnosno u mešovitom domaćinstvu."

 

Takođe, LICA KOJA OBAVLJAJU PRIVREMENE I POVREMENE POSLOVE, AUTORI, Lica po UGOVORU o DELU – mogu sticati, odnosno može im prestati svojstvo osiguranika – ukoliko se NE MOŽE UTVRDITI početak i prestanak obavljanja posla.

 

Posle više dekada – VOJNA LICA (od 2012. godine) „potpadaju pod domen“ ovog Zakona, odnosno – shodno članu 11. Zakona – OSIGURANICI zaposleni (pored civilnih lica na službi u Vojsci Srbije) jesu - i profesionalna vojna lica prema propisima o Vojsci Srbije.

 

Preciznije i detaljnije su uređene ODREĐENE KATEGORIJE OSIGURANIKA koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i koji mogu pod posebnim uslovima ostvariti pravo na penziju.

To su: 1) policijski službenici - uniformisana ovlašćena službena lica i policijski službenici koji rade na posebno složenim, specifičnim, odnosno operativnim poslovima;

2) zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova - koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem;

3) pripadnici - Bezbednosno-informativne agencije, pripadnici Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije;

4) zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (u daljem tekstu: zaposleni u Upravi);

5) ovlašćena službena lica Poreske policije u smislu propisa o poreskoj administraciji;

6) profesionalna vojna lica prema propisima o Vojsci Srbije;

7) ostali policijski službenici koji rade na radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Određenje osiguranika-zaposlenih koji mogu pod posebnim uslovima steći prava na penziju, kao i uslova za sticanje prava - uređeno je čl. 42. i 43. Zakona (odnosno čl. 20. i 21. Zakona o izmenama 101/2010, kojima su - izmenjene i dopunjene odredbe člana 43. i u celosti izmenjen član 42), ali i čl. 73. i 84 Zakona o izmenama 101/2010.

 

Videti i - Određene kategorije osiguranika - tabele VIIa, VIIb i VIIc

 

Možda ipak najzanimljivije izmene odnose se na odredbe kojima su regulisani uslovi sticanja prava.

Prvo, u vezi prava na sticanje starosne penzije – u osnovnim odredbama člana 19. stav 1. tačka 2) – PODIGNUTA je starosna granica za žene (sa 53 na 58 godina života) i potrebne godine staža za žene (sa 35 na 38 godina staža).

Istina, shodno prelaznim odredbama Zakona o izmenama 101/2010 (član 69.) – u 2011. i 2012. godini - potrebne godine staža za žene su – 35 godina i navršene 53. godine života.  

 

Videti i - Sticanje prava na starosnu penziju - tabela I

 

Drugo, u vezi prava na sticanje starosne penzije osiguraniku kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i kojima se - starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju (shodno članu 20. – vrši se snižavanje u zavisnosti od stepena uvećanja staža za po jednu godinu) i to:

1) za svakih PET (bilo – tri) godine provedene na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 14 meseci;

2) za svake ČETIRI (bilo – dve) godine i šest meseci provedenih na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 15 meseci;

3) za svake TRI (bilo – dve) godine provedene na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 16 meseci;

Mogućnost snižavanja starosne granice – pomerena je sa 53 na 55 godine (dakle - starosna granica iz stava 1. člana 20. - može se snižavati najviše do 55 godine života). ALI – ovo važi tek od 2016. godine, a do tada – shodno članu 70. Zakona o izmenama 101/2010 (na pr. u 2011. godini – 53 godine i četiri meseca).

 

Videti i - Uslovi za sticanje prava na starosnu penziju za staž sa uvećanim trajanjem - tabela II

 

Takođe, u vezi prava na sticanje porodične penzije udove, udovca, dece (čl. 27. – 32. i 71. - 72.) – pomerene su starosne granice za ostvarivanje prava i preciziraju neka određenja.  

 

Videti i -

 

Ko što je rečeno, Zakonom o izmenama 101/2010 regulisano je (izmenjeno, dopunjenjo, precizirano …) mnogo toga i nemoguće je ovde sve pomenuti (Zakon o izmenama 101/2010 ima 84 članova, od kojih je 67 inkorporisano u prečišćeni tekst Zakona, dok 17 odredbi članova čine prelazne i završne članove).

 

 

 

Detaljnije – videti -

Tabele -

 

 

LJ.M.V.

Objavljeno: 26.01.2011.


Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prva strana | Prethodna | Prikaz komentara 41 do 50 od ukupno 55 | Sledeća | Poslednja strana
dragana
Ukupno: 55
Komentar
pravo na novcanu nadoknadu sa biroa
Komentar #15 objavljen : Wed February 08, 2012, 22:09:32
Imam 38.godina radnog staza,a starosti 59.godina.Ostao sam bez posla.Imam li pravo da se prijavim na biro za zaposljevljanje i da dobijam novcanu naknadu posto sam ostala bez posla.Dali ce mi biro isplacivati neku novcanu naknadu.Pozdrav vrlo mi je hitno.
DANICA MIHAJLOVIC
Ukupno: 55
Komentar
povezivanje staza 1995. godina
Komentar #14 objavljen : Tue February 07, 2012, 13:10:31
Molim vas da mi odgovorite da li i kako mogu povezati staz iz 1995 godine. Te godine sam radila u privatnoj firmi koja je vec dugo zatvorena, poslodavca ne mogu kontaktirati (pronaci)a u evidenciji PIA ne postoji M4 obrazac.Ove godine 3. marta brisu me sa evidencije u Sluzbi za zaposljavanje jer po radnoj knjizici imam 35 godina staza.Molim Vas za misljenje dosta mi je hitno.Hvala, S postovanjem!
MILANKA NESOVANOVIC
Ukupno: 55
Komentar
pio fond podgorica
Komentar #13 objavljen : Mon February 06, 2012, 21:04:21
interesuje me dali imam pravo na deo penzije za radni staz od 1,7 meseci provedenih u crnoj gori? posto sada zivim u srbiji i ovde sam dobila privremenu penziju zbog nedostatka godina starosti a istu sam dobila usred totalnog gubitka radne sposobnosti. pa me zanima dal imam pravo na nadnoknadu iz crne gore? unapred zahvalna MILANKA NESOVANOVIC
djejlana
Ukupno: 55
Komentar
kakvo resenje ocekujemo od ovog zakona
Komentar #12 objavljen : Mon January 23, 2012, 14:33:15
ja sam majka 4 dece koja vec 9 godina zivim od socijalne pomoci u smislu penzije koju dobijem od 2003 posle smrti moga muza. obzirom da je moj suprug 2 godine prije smrti izasao u penziju kao invalida a posle njegove smrti meni je sledila njegova penzija ali u visini od 60 posto, tako da trenutno dobijem mesecno samo 5.400 dinara. hocu da znam da li neko od vas moze da mi daje informaciju oko ovoga, jer ne znam dali dobijem penziju ili neku socijalnu pomoc koje je sledila posle smrti moga supruga, jer smatram da ovolika penzije ne postoji u Srbiju.
havala vam u napred.
slavica
Ukupno: 55
Komentar
Izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 101/2010)
Komentar #11 objavljen : Sat January 21, 2012, 20:01:51
molim za precizan odgovor ako moze imam 28god.staza i 54god. dali imam pravo da kupim staz koji mi fali i tako steknem uslov za penziju.Unapred hvala.
KUKU NAMA
Ukupno: 55
Komentar
Izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 101/2010)
Komentar #10 objavljen : Wed December 21, 2011, 06:57:42
lOPOVI , KAKVI SU OVO NOVI ZAKONI, STA RADITE? DOSTA STE KRALI, NE KRADITE VIŠE, JADAN OBIČAN I POŠTEN NAROD...sTA SE S vAMA DESAVA...? KAKVA REFORMA I NOVI ZAKOMN O PENZIONOM I ZDR,.OSIGURANJU.,.. DA LI STE VI NORMALNI.. kO CE DOZIVETI PENZIJU,,, SAMO VI LOPOVI...OBIČAN NAROD NECE I NE MOZE... A STA CEMO MI MLADI? sTA? ZNACI AKO NEKO BUDE RADIO 40 I 45 GODINA MI SE MLADI NIKAD NECEMO ZAPOSLITI. vI KOLIKO STE SE NAKRALI I KAKVA VAM JE PLATA PENZIJA VAM I NE TREBA, STA JA DA RADIM ? STA ? I MILION DRUGIH LJUDI,,,PODICICU REFORMU I STRAJKOVI I ZAPALITI CELU DRZAVU,M KOJA MI NISTA NIJE DALA, BOLI ME KAD VIDIM MOJE VRSANJAKE DECU LOPOVA, KOJI IMAJU PRIVATNI FAKULTET I JOS RADE U DRZAVNOJ USTANOVI I VOZE DŽIPOVE I STANOVE IMAJU, JA KOJA SAM SE MUCILA ZAVRSILA DRZAVNI NAJTEZI FAKULTET SAM NJIHOV SAVETNIK,, I NEMAM NI CIZME NE MOGU DA KUPIM,.,, AKO JE SVE TO ISTO, KAKO TAKVA RAZLIKA, OBOJE IMAMO FAKULTET, SAMO STO JE MOJ TATA POŠTEN, A NJEGOV LOPOV. VISE OVO STVArno nema smisla, cela drzava u kriminlau i korupciji, sto niste uveli zakpon da se ne ne uplaćuje za penziono, vec da ljudi sami stede za sebe..jer ovo sto se odvoji nikad nece koristiti. ....pazite sta radite,, lopovi, moze Bog da Vam se osveti, pazite na to.. uma da vas ucveli za jedan dan.
VANJA
Ukupno: 55
Komentar
Majka
Komentar #9 objavljen : Thu October 20, 2011, 18:24:14
MENE KONKRETNO INTERESUJE STA SE DESAVA SA ZAKONIMA O KOJIMA SE VEC GODINAMA PRICA,A TICE SE NAS MAJKI KOJE IMAMO CETVORO DECE?JA SAM U RADNOM ODNOSU I IMAM 18 GODINA STAZA I 38 GOD.STAROSTI.DA LI CE USKORO BITI RESENO NESTO PO PITANJU PREVREMENE PENZIJE ZA NAS MAJKE CETVORO MALISANA???
jovica
Ukupno: 55
Komentar
pitanje
Komentar #8 objavljen : Sun October 09, 2011, 17:42:46
dali se moze spojiti sve dosadasnje placene godine za poljoprivrednu penziju muza i zene i da jedan od njih stekne uslov da prima poljoprivrednu penziju?
IREN BODNAR
Ukupno: 55
Komentar
STAROSNA PENZIJA
Komentar #7 objavljen : Thu September 29, 2011, 13:48:14
U 2012 GODINI - ŽENA IMA 33 GOD.RADNI STAŽ, 52 GOD.STAROSTI, RADNI ODNOS PRESTAJE 2012 GOD.KAO TEHNOLOŠKI VIŠAK I NOVČANE NAKNADE NA OSNOVU ZAKONA O ZAPOŠLJAVANJU ČL.72 PRIPADA 24 MESECI ODN. 2 GOD. I POSLE TOGA DA LI MOGU OTIĆI U PENZIJU U 2014 GOD.?
milena
Ukupno: 55
Komentar
poloprivradna
Komentar #6 objavljen : Tue September 27, 2011, 18:37:44
da li se moze kupiti unazad godine staza za poljoprivrednu penziju?
Prva strana | Prethodna | Prikaz komentara 41 do 50 od ukupno 55 | Sledeća | Poslednja strana

Indeksi potrošačkih cena za maj 2017. godine

"Službeni glasnik RS", broj 59/17, strana: 21 od 16.06.2017.


Kadrovska rešenja - rešenja o imenovanjima, razrešenjima, prestanku dužnosti

"Službeni glasnik RS", broj 56/17, strana: 7 od 07.06.2017.


Lista biocidnih proizvoda upisanih u Registar biocidnih proizvoda u 2016. godini

"Službeni glasnik RS", broj 57/17, strana: 23 od 09.06.2017.


Maloprodajne cene duvanskih prerađevina

"Službeni glasnik RS", broj 57/17, strana: 45 od 09.06.2017.


Maloprodajne cene duvanskih prerađevina

"Službeni glasnik RS", broj 56/17, strana: 28 od 07.06.2017.


Odluka o kontroli bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi

"Službeni glasnik RS", broj 45/11, strana: 146 od 21.06.2011.
"Službeni glasnik RS", broj 58/17, strana: 14 od 15.06.2017.


Odluka o otvaranju Konzulata Republike Srbije u Gvadalahari, Sjedinjene Meksičke Države

"Službeni glasnik RS", broj 57/17, strana: 15 od 09.06.2017.


Odluka o predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije

"Službeni glasnik RS", broj 58/17, strana: 3 od 15.06.2017.


Odluka o prestanku funkcije zameniku javnog tužioca

"Službeni glasnik RS", broj 59/17, strana: 20 od 16.06.2017.


Odluka o prestanku sudijske funkcije

"Službeni glasnik RS", broj 56/17, strana: 14 od 07.06.2017.


Odluka o stopi kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju

"Službeni glasnik RS", broj 58/17, strana: 15 od 15.06.2017.


Odluke o izboru sudija na stalne sudijske funkcije

"Službeni glasnik RS", broj 59/17, strana: 12 od 16.06.2017.Pogledajte kompletan spisak >>