Zakoni, uredbe, propisi, misljenja, aktaZakon | Zakoni Srbije, zakoni u pripremi, nacrti zakona, zakoni na engleskom jezikuZakon | Zakoni Srbije, zakoni u pripremi, nacrti zakona, zakoni na engleskom jeziku
Aktuelne
VESTI
Dnevno
ažurni zakoni
Registar
zakona i propisa
Odabrani
zakoni
Mišljenja
ministarstava

 

 

 

ODUZETA IMOVINA - BIĆE VRAĆENA

Oduzeta imovina biće vraćena

Donet je Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju – kojim se konačno rešava otvoreno pitanje prava ljudi kojima je, posle Drugog svetskog rata, imovina oduzeta od strane države, a koji za nju nisu uopšte dobili naknadu, ili nisu dobili odgovarajuću naknadu.

Naime, predložena rešenja utiču kako u finansijskom, tako i u moralnom smislu na lica koja imaju pravo na vraćanje imovine i obeštećenje. Obeštećenje će - zavisno od vrednosti oduzete imovine, a u skladu sa ekonomsko-finansijskom snagom naše države, moći da dostigne iznose koji omogućavaju i započinjanje ili dalje razvijanje poslovnih aktivnosti, tako da indirektno podržavaju razvoj tržišne konkurencije.

 

Posle Drugog svetskog rata država je sprovela niz privredno-političkih mera na osnovu kojih su stvari u privatnoj svojini - prešle u državnu, odnosno društvenu svojinu.

Ovo prenošenje imovine iz privatne u državnu svojinu - imalo je više pravnih oblika, a najznačajniji među njima su agrarna reforma, nacionalizacija i konfiskacija.

Pojedini zakoni kojima su uređene ove mere – predviđali su (i) isplatu naknade za oduzetu imovinu, ali propisana naknada uglavnom nije isplaćena.

Konfiskacija je bila široko primenjena kazna oduzimanja imovine bez naknade, koju su izricali sudovi (u nekim slučajevima u toku 1945. godine i upravni organi).

Sprovođenjem ovih mera - iz privatne u državnu svojinu – prešlo je poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište, građevinsko zemljište, kao i privredna preduzeća, stanovi i stambene zgrade.

Pitanje imovine oduzimane posle Drugog svetskog rata sprovođenjem navedenih privredno-političkih mera, za koju raniji vlasnici nisu dobili naknadu - dobilo je dodatno na aktuelnosti otvaranjem procesa tranzicije i povratka na privredu zasnovanu na privatnoj inicijativi i tržišnoj konkurenciji. Ovo pitanje zahteva rešavanje, kako iz razloga poštovanja principa pravičnosti i poštovanja ljudskih prava, koji predstavljaju osnov svakog demokratskog društva, tako i zbog potrebe unapređivanja uslova za dalji razvoj privrede i preduzetništva.

Imajući u vidu da se ovde radi o rešavanju pitanja vezanog za oblast svojinsko-pravnih odnosa i stvaranju obaveza za državu - ovo pitanje je nužno urediti zakonom.

S obzirom na navedeno, na sednici Trinaestog vanrednog zasedanja u 2011. godini, 26. septembra 2011. godine, Narodna skupština Republike Srbije donela je Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju (u daljem tekstu: Zakon), koji je Predsednik Republike Srbije Ukazom proglasio 28.09.2011. godine, a koji je objavljen u “Sl. glasniku RS”, br. 72/2011 od 28. septembra 2011. godine.

 

Zakon STUPA na snagu – 6. oktobra 2011. godine.

Pravo na vraćanje imovine, odnosno obeštećenje (podnošenje zahteva Agenciji), u skladu sa ovim zakonom - imaju svi bivši vlasnici oduzete imovine, njihovi zakonski naslednici ili pravni sledbenici, bez obzira da li su podneli prijavu, u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine ("Sl. glasnik RS", br. 45/05) – ili ne.  

Prijave koje su podnete Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije, na osnovu Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine („Sl. glasnik RS”, br. 45/05). Republička direkcija za imovinu Republike Srbije će, u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona (do 6. januara 2012. godine), dostaviti podnosiocima prijava preporučenom poštom na adresu navedenu u prijavi.

Radi vođenja postupka i odlučivanja o zahtevima za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje, kao i radi isplate novčane naknade i obeštećenja, ali i obavljanja drugih poslova u skladu sa zakonom, članom 51. Zakona - osniva se Agencija za restituciju (u daljem tekstu: Agencija).

Agencija će navedene poslove obavljati kao poverene. Agencija ima sedište u Beogradu, kao i područne jedinice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, koje se osnivaju za teritoriju opština prema propisima kojima se uređuje regionalni razvoj (član 53. Zakona). Agencija počinje sa radom do 1. januara 2012. godine i preuzima predmete, sredstva za rad, arhivu, zaposlene i postavljena lica od Direkcije za restituciju (član 63. Zakona).

Podzakonski akti za bliže uređenje nekih od odredaba Zakona, doneće se u roku od 30 dana (do 5. novembra 2011. godine), odnosno u roku od 3 meseca (do 6. januara 2012. godine) od dana stupanja na snagu Zakona.

Za detalje – videti:

LJ.M.V.

Objavljeno: 05.10.2011.


Da li imate komentar?

  • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 16 | Sledeća | Poslednja strana
darko
Ukupno: 16
Komentar
nepravda
Komentar #16 objavljen : Wed April 06, 2016, 22:18:42
nasao sam sve potrebne papire i dokumentaciju.. samo mi fali odluka o oduzimanju a te odluke nema nigde to je izgleda na vreme sklonjeno.. tao da ako neko moze da mi pomogne neka se javi na telefon.. 0694212997
Vasa
Ukupno: 16
Komentar
Konfiskovana zemlja
Komentar #15 objavljen : Fri February 13, 2015, 11:53:32
Ovo sto se najavljuje za vracanje oduzete zemlje je sto neko rece:"cista pljacka"Kazu nemaju dovoljo poljop.zemljista za vracanje a nemaju ni para namenjeno za to.Naravno da lazu jer samo PKB kao kombinat ima zemlje da namiri polovinu zahteva.Treba da zajedno budemo istrajni u tome da nam se svaka parcela vrati u naturi ,odnosno ne mora ta ista koje je oduzeta,nego druga koja je moguce iste povrs.Poljoprivrednici treba da se ujedine sa zahtevom da se sva zemlja vrati u naturi,a ne da nam daju neku crkavicu kao obestecenje u ratama u narednih 15 godina kako su oni zamislili.
zorica
Ukupno: 16
Komentar
KOMENTAR
Komentar #14 objavljen : Fri October 18, 2013, 06:56:13
UPAVO SAM DOBIO RESENJE KOJIM ODBIJAJUKONVERZIJU VLASNISTVA NA IMOVINI NACIJONALIZOVANOJ 52/58.U SRBIJI NIKADA NIJE RAT ZAVRSEN KOJI VODI SRBIN PROTIV SRBINA.NERADNICI PROTIV VREDNIH.U SRBIJI UVEK IMA PRAVO NEKO DA VAM OTME UVEK SE MRZE VREDNI MARLJIVI ZATO JE SVET PREPUN POSTENIH VREDNIH SRBA KOJE SU SRPSKE VLASTI SVOJIM PONASANJEM OTERALE.OVDE NAJBOLJE PROLAZE KRIMINALCI I NERADNICI.DOLAZI VREME KADA CE SE I OVI POVLASCENI OBRACUNAVATI IZMEDJU SEBE JER U SRBIJI NECE BITI RADNIH LJUDU NA CIJOJ GRBACI MOGU DA ZIVE.
Polimnia
Ukupno: 16
Komentar
za moj stan
Komentar #13 objavljen : Wed September 18, 2013, 19:55:26
Pshtovani,imam pitanje:
Imam moj privatni stan u Beogradu, u kome od 1955god. zive "zasticeni stanari". Zelela bih znati, dali josh u Srbiji postoje "zasticeni stanari" i dali oni jos imaju prava da zive i koriste moj stan za drzavnu minimalnu kiriju-najam, koji ne placaju redovito?!
Ako imate i neki zakon o ovom pitanju molila bi vas da mi ga poshaljete.
Hvala vam, Polimnia Cacu
REDZEP
Ukupno: 16
Komentar
TRAZIM SAVET I UPUSTVO ZA POVRACAJ
Komentar #12 objavljen : Wed November 07, 2012, 15:14:36
KUPOPRODAJU POD PRITISKOM NASA MAJKA JE NAVODNO POTPISALA UGOVOR SA OPSTINOM A TOG
POTPISA NEMA JER JE BILA NEPISMENA I NIJE NI PRISTALA NA PRODAJU

JELI UOPSTE I IMALA PRAVO POTPISA I DA JE HTELA JER SMO MI NASLEDNICI U TO
VREME BILI MALOLETNI
KAKVA PRAVA IMAMO ZA POVRACAJ
Gligorije
Ukupno: 16
Komentar
"DOĐI JUČE"
Komentar #11 objavljen : Sat March 17, 2012, 19:42:22
Biće to gospodo i gospodje drage,kradja po drugi put.Vratiće ono sto oni žele,mogu i hoce.Novca nema,dobicemo neke udzerice po periferjama,i to ne u istoj kvadraturi,a ar zemlje u gradu,po njihovoj "pravičnoj proceni",koštaće kao i ar zemlje u nekoj zabiti.Sve će to nama,još i presesti,ali,po njihovom,bicemo"obešteceni.Nalažice oni falinke,rupe u zakonu,"dopisivane"dokumente.....koštace nas,kao sv.Petra kajgana.Taksa za ovo,taksa na ono,uplati,odnesi,odlozi,prilozi.....Veliki broj ostecenih,bice i optužen,zbog"falsifikovanja"dokumentacije.Bice to,jedan veliki vašar!
stanojčić ostoja
Ukupno: 16
Komentar
nemojte da nas lažete
Komentar #10 objavljen : Sun March 04, 2012, 10:42:01
ovo bi bilo krajni brezobrazluk ako i sada bude samo LAŽ,2006.godine dao sam
grdne pare advokatu,pa sada ništa od toga,sada sam uzeo opet advokata koji će mi opet uzeti pare,ako sada opet bude samo LAŽ,onda bih voleo da vidim
par politečara koji nas lažu, sa štranjkom oko vrata da vise na TERAZIJAMA.
mišić
Ukupno: 16
Komentar
Vraćanje oduzete imovine i obeštečenje
Komentar #9 objavljen : Sun February 05, 2012, 13:03:49
Država koja je proglasila da je pravni naslednik države (čitaj: diktature) koja je "oduzimala" (čitaj: pljačkala) imovinu sigurno je neće vratiti, što dokazuje i ovaj zakon (a znamo i kako i koliko se kod nas zakoni poštuju) a koji je donet posle zakona aktuelnog ministra te iste vlade Olivera Dulića koji je ozakonio dalju pljačku te imovine od strane korisnika.
Ko se nada da će pljačkaši i njihovi naslednici vratiti oteto grdno se vara. Sve je to predizborni marketing.
wjaceslaw
Ukupno: 16
Komentar
DONET JE - ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU
Komentar #8 objavljen : Wed December 07, 2011, 00:46:11
Pravi odgovor je vec dala Mira Markovic zena Slobodana Milosevica:
"Sa bajonetima smo dosli, samo sa bajonetima ce te moci da nas sklonite sa vlasti". I imala je pravo. Izgleda da ce prava restitucija samo tako moci da se ostvari.
Milan
Ukupno: 16
Komentar
P L J A C K A
Komentar #7 objavljen : Sat November 19, 2011, 16:36:32
Kad kazete Zakon je po meri, dali ste se pitali kad ste otimali da li je to
po meri !!! Zasto ne nadokndjujete imovinu po trzisnoj ceni kao sto je u
Skupstini izglasano i imovinu neciju limitirate na 500.000 evra bez obzira
koliko ima naslednika ?
Gosp.Balac - da li ste culi na rec sportska zanimacija-to Vam je sad odgovor
na Vase pitanje - zasto prijavljivanje po drugi put ! - Kupovanje vremena !
Vidimo se pred sudom za ljudska prava u Strazburu !
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 16 | Sledeća | Poslednja strana

Indeksi potrošačkih cena za maj 2017. godine

"Službeni glasnik RS", broj 59/17, strana: 21 od 16.06.2017.


Kadrovska rešenja - rešenja o imenovanjima, razrešenjima, prestanku dužnosti

"Službeni glasnik RS", broj 56/17, strana: 7 od 07.06.2017.


Lista biocidnih proizvoda upisanih u Registar biocidnih proizvoda u 2016. godini

"Službeni glasnik RS", broj 57/17, strana: 23 od 09.06.2017.


Maloprodajne cene duvanskih prerađevina

"Službeni glasnik RS", broj 57/17, strana: 45 od 09.06.2017.


Maloprodajne cene duvanskih prerađevina

"Službeni glasnik RS", broj 56/17, strana: 28 od 07.06.2017.


Odluka o kontroli bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi

"Službeni glasnik RS", broj 45/11, strana: 146 od 21.06.2011.
"Službeni glasnik RS", broj 58/17, strana: 14 od 15.06.2017.


Odluka o otvaranju Konzulata Republike Srbije u Gvadalahari, Sjedinjene Meksičke Države

"Službeni glasnik RS", broj 57/17, strana: 15 od 09.06.2017.


Odluka o predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije

"Službeni glasnik RS", broj 58/17, strana: 3 od 15.06.2017.


Odluka o prestanku funkcije zameniku javnog tužioca

"Službeni glasnik RS", broj 59/17, strana: 20 od 16.06.2017.


Odluka o prestanku sudijske funkcije

"Službeni glasnik RS", broj 56/17, strana: 14 od 07.06.2017.


Odluka o stopi kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju

"Službeni glasnik RS", broj 58/17, strana: 15 od 15.06.2017.


Odluke o izboru sudija na stalne sudijske funkcije

"Službeni glasnik RS", broj 59/17, strana: 12 od 16.06.2017.Pogledajte kompletan spisak >>