Zakoni, uredbe, propisi, misljenja, aktaZakon | Zakoni Srbije, zakoni u pripremi, nacrti zakona, zakoni na engleskom jezikuZakon | Zakoni Srbije, zakoni u pripremi, nacrti zakona, zakoni na engleskom jeziku
Aktuelne
VESTI
Dnevno
ažurni zakoni
Registar
zakona i propisa
Odabrani
zakoni
Mišljenja
ministarstava

 

 

 

DRŽAVA REŠILA DA SE ODREKNE KAMATA na DOSPELE PORESKE OBAVEZE

Otpis kamata

U skupštinskoj proceduri nalazi se - PREDLOG ZAKONA O OTPISU KAMATE NA DOSPELE OBAVEZE - PO OSNOVU ODREĐENIH POREZA I DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona (po rečima predlagača) - sadržan je u potrebi stvaranja pravnog osnova za mogućnost otpisa obračunate a neplaćene kamate na obaveze po osnovu određenih javnih prihoda, koje su dospele za plaćanje do 31. decembra 2011. godine.

Na ovaj način omogućava se, s jedne strane, privredi i preduzetnicima, odnosno fizičkim licima, da se rasterete u odnosu na neplaćenu kamatu za obaveze dospele do 31. decembra 2011. godine, kako bi bili u mogućnosti da efikasnije izmiruju tekuće obaveze, čime se ujedno stvaraju uslovi za oživljavanje i razvoj privrede i preduzetništva.

S druge strane, ostvarivanje prava na otpis kamate uslovljava se izmirenjem glavnog duga dospelog do 31. decembra 2011. godine, troškova prinudne naplate poreza - ukoliko je postupak prinudne naplate pokrenut, kao i izmirenjem obaveze dospele od 1. januara 2012. godine, uključujući i sporedna poreska davanja - za obavezu za koju se otpis kamate traži, na koji način se stvara osnov za procesno jednostavniju i bržu naplatu zaostalih dugova.

Radi se o sledećim porezima i doprinosima:

 • porez na dohodak građana, uključujući i porez na prihode od samostalne delatnosti;
 • porez na dobit pravnih lica;
 • porez na prenos apsolutnih prava;
 • porez na nasleđe i poklon;
 • porez na promet;
 • porez na registrovano oružje;
 • porez na fond zarada;
 • poreza na finansijske transakcije;
 • doprinosi za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje;
 • doprinosi za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

 

Očekivani ekonomski efekti

Donošenjem ovog zakona - stvorio bi se pravni osnov da se podnosioci zahteva - rezidenti (pravna lica, preduzetnici, fizička lica), koji izmire glavni dug dospeo do 31. decembra 2011. godine i troškove prinudne naplate - ako je postupak prinudne naplate pokrenut, kao i ukupne obaveze po tom osnovu dospele od 1. januara 2012. godine, oslobode plaćanja kamate.

Iako ovakva mera znači određeni gubitak u javnim prihodima, ocenjuje se da je u dovoljnoj meri stimulativna za fiskalno rasterećenje podnosilaca zahteva obavezama iz prethodnog perioda, čime se stvaraju uslovi za razvoj privrede i preduzetništva (neopterećenih zaostalim fiskalnim dugovima po osnovu određenih javnih prihoda), kao i za procesno jednostavniju i bržu naplatu zaostalih dugova.

Na kraju (u okviru obrazloženja predloga Zakona) predlagač sažima na sledeći način:

1. Na koga će i kako će najverovatnije uticati rešenja u Zakonu

Zakon će imati pozitivan uticaj na:

1) podnosioce zahteva za otpis kamate po osnovu određenih javnih prihoda, jer se stvara pravni osnov da neizmirene obaveze izmire pod povoljnijim uslovima;

2) podsticaj u razvoju preduzetništva i privrede, jer se stvaraju uslovi da se fiskalnim rasterećenjem po osnovu dospele neplaćene kamate, sredstva potrebna za te namene usmere na razvoj tih delatnosti.


2. Kakve troškove će primena Zakona stvoriti građanima i privredi (naročito malim i srednjim preduzećima)

Primena zakona ne bi trebalo da stvori dodatne troškove građanima i privredi.


3. Da li su pozitivne posledice donošenja Zakona takve da opravdavaju troškove koje će on stvoriti

Naveli smo da primena zakona neće izazvati dodatne troškove.


4. Da li se Zakonom podržava stvaranje novih privrednih subjekata na tržištu i tržišna konkurencija

Zakon se odnosi na fiskalno rasterećenje određenih postojećih subjekata, a ne donosi se i ne uređuje pitanja koja bi se odnosila na stvaranje novih privrednih subjekata na tržištu i tržišnu konkurenciju.


5. Da li su sve zainteresovane strane imale priliku da se izjasne o Zakonu

Ovaj zakon je u postupku pripreme dostavljen određenim nadležnim ministarstvima i drugim organima, tako da je zainteresovanim stranama pružena prilika da iznesu svoje stavove.


6. Koje će se mere tokom primene Zakona preduzeti da bi se ostvarilo ono što se donošenjem zakona namerava

Ministarstvo finansija - Poreska uprava nadležna je za sprovođenje Zakona i za njegovu ujednačenu primenu na teritoriji Republike.

 

Predloženo je razmatranje i donošenje Zakona po hitnom postupku, kako bi se predložena rešenja što pre primenila.

 

Detaljnije - videti:

 

LJ.M.V.

Objavljeno: 11.04.2012.


Da li imate komentar?

 • Obavezna polja su označena zvezdicom *.
If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 13 | Sledeća | Poslednja strana
ivan ramic
Ukupno: 13
Komentar
PEMZISKO I SOCIJALNO
Komentar #13 objavljen : Wed September 07, 2016, 11:19:55
nisa placao socijalno i penzisko osiguranje jer preduzece nije funkisionisalo.finasiski.prestao sam sa radom.2010 ili 2011.imao sam neko dugovanje nisam ga iz mirio .ne trazim da mi se upise penzisko .niti mi treba..status izbeglica ima u austriji..jer ovo novi zakoni ne kace mene sa tim obavezama.hvala
ramic stanimir
Ukupno: 13
Komentar
samo doprinos.
Komentar #12 objavljen : Wed September 07, 2016, 11:13:30
pos.u por.upravi.dali ljudi koji su ostali duzni za samo doprinos .za osiguranje su u obavezi da plate.jer ja sam ostavio preduzece jos 2011/ili 2010.neznam tacvno sad sam izbeglica u austriji.i nemam ni para da bi to izmirio jos u ono vreme nisam bio u mogucnosti. dali to obuhvata i mene hvala
nesovanovic milanka
Ukupno: 13
Komentar
povracaj
Komentar #11 objavljen : Tue March 26, 2013, 13:43:00
ja sam isplatila i glavnicu i kamati i sve sto je trbalo . zanima me kad cete vratit 8 hiljada keje ste odbili od penzije na konu javnog duga a vec je bilo sve isplaceno .od nas uzmete sve a nevracate nista i sto je jos gore nikom ne odgovorite.............
Zorica
Ukupno: 13
Komentar
sramota
Komentar #10 objavljen : Sat December 29, 2012, 23:57:51
Nepravedno prema urednim platisama a koji se najvise kontrolisu a neuredne niko nekontrolise ,pomozite i nama ,dajte i nama neku stimulaciju dajte nam bar jdan mesec da neplatimo,ili nam nesaljite kontrole nego tim kojima otpisujete proverite imovinu i zasto nisu placali.
pero
Ukupno: 13
Komentar
pitanja za ministra
Komentar #9 objavljen : Sat December 29, 2012, 13:29:44
Postovani ministre dinkicu,
Znam da ste imali dobru nameru da privrednicima olaksate placane poreza i doprnosa sto ce te ih osloboditi placanje kamata, ali oni koji redovno placaju obaveze prema drzavi su na neki nacin kaznjeni i nisu u ravnopravnom polozaju sa neplatisama. Svi oni koji neplacaju obaveze prema drzavi nisu siromasni, izuzetno dobro zive i bave se raznim nezakonitim poslovima. Mislim da treba uvesti red u privredi kao na zapadu, treba da se postuje zakon i da se izmiruju obaveze prema drzavi. poznato mi je da u srbiji ima preko 60.000 firmi koje su blokirane i dea privreda duguje drzavi 20 milijardi dinara ,zato sto nema reda u privredi, treba ubrzati proces stecaja i plenidbu imovine, kako bi imali zdravu privredu.Sad ste pomogli onima sto nepostuju zakon, a u buduce treba da ih kaznjavate jer sa takvim firmama necete sacuvati socijalni mir. S postovanjem
paja bgd
Ukupno: 13
Komentar
kako
Komentar #8 objavljen : Mon November 12, 2012, 13:08:25
s "paragrafa" kaze platiti odmah nov dec i tako. a Zakon nije usvojen.LUDILO ,da verujemo da ce biti usvojen.Opet daj bilo sta pa cemo videti.Ko kome da veruje
aleksandar crvenković, sombor m.petrovića 12
Ukupno: 13
Komentar
Doprinosi
Komentar #7 objavljen : Fri November 02, 2012, 16:51:00
Osnovo sam DOO PREDUZEĆE 1991 februara mes.DOO poćelo da radi 1995god.šantalo,kuborilo da bi u privrednom sudu došlo do gašenja DOO zbog ne plaćene državne takse,ne imanja pare na raćunu i ne posedovanja nikakve robe na lageru.Duga nije bilo.Sada PIO me duži za doptinose kao osnivača od 91 do 97g.a imam potvrdu UPRAVE PRIHODA da DOO nije bio PIO OBAVEZNIK.Socijalno kaže da rade po zakonu,ne znam po kom kad ćlanovi zakona koje su naveli nemaju dodirnu taćku sa predmetom a taman da ima nemoguće je primeniti neki zakon od 2000g ili 2005...2008 2012 na nešto što ne postoji,ne bi smelo biti primenljivo retroaktivno na nešto što je mrtvo.Ja sam u invalidskoj penziji oko 15000d,normalno taj perod nije obuhvaćen.Sad hoće da skinu 2/3 penzije.ŠTA DA RADIM. KAŽITE.
sinisa
Ukupno: 13
Komentar
otpis kamate
Komentar #6 objavljen : Fri September 14, 2012, 15:29:39
dali je moguce da ce se naci neko normalan u ovoj drzavi da omoguci gradjanima da izmire svoje obaveze uz prethodno obrisane bezobrazno visoke kamate koja nekoliko puta prevazilazi glavnicu duga, iskreno se nadam da ce neko izaci u susret gradjanima i skinuti im omcu oko vrata a samim tim i napuniti budzet.
ZORICA
Ukupno: 13
Komentar
sramota
Komentar #5 objavljen : Fri August 03, 2012, 15:27:54
Dali je moguce da uvek slusamo i gledamo istu nepravdu,ko neplaca otpisi mu i nagradi ga a ko placa teraj ga jos vise,bar da nas nagradite nego nas terate da i mi pocnemo da nepostujemo zakon.
S.Matanovic,N.Sad
Ukupno: 13
Komentar
s. matanovic
Komentar #4 objavljen : Mon July 30, 2012, 15:03:39
03.03.2011.g.sam napunila 35 god.staza a sada imam punih 59 god.Na moju zalost poreska mi je nasla neizmirene obaveze za PIOR iz 2oo2.g.u visini od 59.000,00 din.i na to obracunala kamatu od 252.000,oo din.kamate.Sada sam bez posla i bez ijednog dinara pomoci,sa trzista rada su me brisali jer sam po njima stekla pravo na penziju.Stvarno neznam kako preziveti,kako doci do penzije.Ukoliko se donese odluka o brisanju kamata,nekako cu se snaci za glavnicu i najzad doci do penzije.Nemam primanja,nemam stan iako sam godinama izdvajala za stambena resavanja,nemam socijalna primanja,kako preziveti? Drzavo, pomozite sebi,pomozite nama,pomozite ovom napacenom narodu.
Prikaz komentara 1 do 10 od ukupno 13 | Sledeća | Poslednja strana

Indeksi potrošačkih cena za maj 2017. godine

"Službeni glasnik RS", broj 59/17, strana: 21 od 16.06.2017.


Kadrovska rešenja - rešenja o imenovanjima, razrešenjima, prestanku dužnosti

"Službeni glasnik RS", broj 56/17, strana: 7 od 07.06.2017.


Lista biocidnih proizvoda upisanih u Registar biocidnih proizvoda u 2016. godini

"Službeni glasnik RS", broj 57/17, strana: 23 od 09.06.2017.


Maloprodajne cene duvanskih prerađevina

"Službeni glasnik RS", broj 57/17, strana: 45 od 09.06.2017.


Maloprodajne cene duvanskih prerađevina

"Službeni glasnik RS", broj 56/17, strana: 28 od 07.06.2017.


Odluka o kontroli bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi

"Službeni glasnik RS", broj 45/11, strana: 146 od 21.06.2011.
"Službeni glasnik RS", broj 58/17, strana: 14 od 15.06.2017.


Odluka o otvaranju Konzulata Republike Srbije u Gvadalahari, Sjedinjene Meksičke Države

"Službeni glasnik RS", broj 57/17, strana: 15 od 09.06.2017.


Odluka o predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije

"Službeni glasnik RS", broj 58/17, strana: 3 od 15.06.2017.


Odluka o prestanku funkcije zameniku javnog tužioca

"Službeni glasnik RS", broj 59/17, strana: 20 od 16.06.2017.


Odluka o prestanku sudijske funkcije

"Službeni glasnik RS", broj 56/17, strana: 14 od 07.06.2017.


Odluka o stopi kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju

"Službeni glasnik RS", broj 58/17, strana: 15 od 15.06.2017.


Odluke o izboru sudija na stalne sudijske funkcije

"Službeni glasnik RS", broj 59/17, strana: 12 od 16.06.2017.Pogledajte kompletan spisak >>